Frequently Asked Questions

Fesleğen tohumlu meyveli içeceğimizin faydaları: Sindirim sistemini destekler. Tok hissetme özelliği ile diyet programında kullanılır. Kan şekerini kontrol altında tutar.  Kolesterolü düzenler. Et ve süt ürünleri tüketmeyen insanlar için önemli bir demir ve kalsiyum kaynağıdır.  Sadece bir çorba kaşığı fesleğen tohumu günlük sağlıklı yağ asidi (ALA) ihtiyacınızın büyük bir çoğunluğunu karşılar.  Kalsiyum ve magnezyum kemik sağlığınız ve kas fonksiyonunuz için önemlidir, demir kırmızı kan hücresi üretimi için hayati önem taşır.    Birçok insan beslenme sırasında yeterli kalsiyum ve magnezyum alamaz. Fesleğen tohumu yemek, bu besinlerin günlük gereksinimlerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir.



Meyve veya meyvelerin karışımının yenilebilir kısımlarından elde edilen katkısız içeceklerdir. Yüzde yüz meyve sularına şeker ilavesi yapılmaz. Bununla birlikte yoğun kıvamlı ancak %100 işlendinde tatsız olabilen kayısı ve şeftali gibi meyve sularının elma ile seyreltip hemde tatlandırılma işlemi yapılmaktadır.



Vişne ve limon gibi ekşi tatlara sahip olan meyveler ya da kayısı ve şeftali gibi kıvamı koyu olan meyveler, doğal yapılarından dolayı tek başına %100 meyve suyu olarak üretilmeye ve tüketilmeye uygun değildir. Bu tür meyveler, işlenirken belirli bir miktar su ile seyreltilip, tat dengesinin korunması için şeker ilave edilir. Buna da “meyve nektarı” denir



Bir veya daha fazla sayıda meyve türünden elde edilen meyve suyundan, fiziksel yollarla suyun belirli oranlarda buharlaştırılarak, süzülerek veya başka yollarla azaltılması şeklinde elde edilen içecektir. Genellikle bu haliyle tüükedilmeden başka içeceklere karıştırılarak tüketilir.



100 gram meyve, meyvesuyu veya meyve nektarının sağladığı enerji 45-50 kcal arasındadır. Son yapılan bilimsel araştırmalar vitamin, mineral ve antioksidan kaynağı olan meyve suyu tüketimi ile obezite arasında bir ilişki olmadığı ortaya koymuştur.



1997 yılında %100 yerli ve milli sermaye ile kurulan bir aile şirketi olup, an itibari ile 5 fabrikası bulunan Türkiye’nin en büyük içecek üreticisidir. Oğuz gıdaya bağlı olan  Juss markamız %100 yerli ve millidir.



Düzenli olarak TSE Helal Standardı kapsamında denetim sürecinden geçen işletmelerimizde üretilen pek çok ürünümüz helal sertifikalıdır.



Nesillerdir evlerinize giren Juss meyve suyuna,  hiçbir koruyucu katkı maddesi koymuyoruz. Raf ömrünü arttırmak için geleneksel saklama yöntemi olan ısıtma-soğutma yöntemini kullanıyor, hava ile temas etmeden sterilize edilen ambalajlarımıza dolduruyoruz. Ürünlerimizin içeriklerini ambalajlarımızın belirtiyor, sizinle şeffaf şekilde paylaşıyoruz.



Evet, şeker ilavesiz ürünlerimiz bulunmaktadır. %100 meyve suları ürünlerimizde meyvenin sadece kendisinden gelen meyve şekeri bulunmaktadır.



Türkiye’deki meyve suyu tüketiminin %70’i nektar ürünleri oluşturmaktadır. Bu kategori tıpkı evde yaptığınız limonatalar gibi doğası gereği şeker içermektedir. Juss nektar ürünlerimizin içerisinde meyve oranı %20-%99 arasında değişmektedir ve koruyucu katkı maddesi içermemektedir.



Meyve sularımızda kullanılan hiçbir madde kanserojen değildir. Meyve sularımızda kullanılan katkı maddeleri ise zararsızlık dozu uluslar arası sağlık kuruluşları ve Türk Gıda yönetmeliklerinde belirlenmiş değerlerin altında tutularak sağlık açısından kesinlikle herhangi bir olumsuz özellik taşımayacak şekilde kullanılmaktadır.



Gıda Maddelerinin onayı Sağlık Bakanlığı yerine Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir. Meyve suları da bu kapsamdadır.  Tarım ve Köy İşleri Bakanlığından üretim izinlerimiz vardır.



Meyve suyu ambalajının sağlamlığından ve açılmadığından emin olunmalıdır.Ambalajı hasar görmüş meyve suları satın alınmamalıdır.Meyve suyu ambalajı açıldıktan sonra üreticilerin önerdiği tüketim süresi boyunca buzdolabında saklanmalıdır ve açıldıktan sonra 2 gün içerisinde tüketilmelidir.



Günde bir bardak JUSS portakal suyu c vitamini ihtiyacını karşılayarak, vücuda alınan gıdaların yağ yakımını sağlıyor. Portakalda bulunan flavonoidlerin bir türü olan naringin, vücuda alınan gıdaların yağ yakımına olanak sağlıyor.



Meyve suyunun vitamini kaçma gibi bir iddia söz konusu değildir. Günlerce açıkta bırakılan meyve suları bozulup, içilemeyecek duruma geldiğinde vitaminini kaybedecektir.



Meyve suyu, nektar ve diğerleri, etiketinde yazılı son kullanım tarihine kadar açılmadan güvenle muhafaza edilebilir. Ancak, tüketmek üzere ambalaj açıldıktan sonra kısa sürede tüketilmelidir. Bu süre, buzdolabında +4-8 ˚C de muhafaza edilmek koşuluyla 2-3 günü geçmemelidir.



Portakal, elma, nar, armut gibi meyveler doğrudan ya da tek başına %100 meyve suyu işlemeye uygun meyvelerdir. Ancak bazı meyve türleri, doğal yapılarından dolayı, tek başına %100 meyve suyu olarak üretilmeye uygun değildir. Bu tür meyvelerin suyu; ya kayısı ve şeftalide olduğu gibi kıvamı koyu olduğundan ve ya  vişne, limonda olduğu gibi tadı çok ekşi olduğundan %100 olarak tüketilemez. Bunların belirli miktar su ile seyreltilmesi ve tat dengesinin şeker vb. maddelerle yeniden ayarlanması zorunludur. Şeker yerine geçebilecek meyve suları ile karıştırılarak %100 karışık meyve suyu elde edilir ve etikette bu şekilde tanımlanır. Nar suyuna üzüm suyu, vişne suyuna üzüm ve elma suyu ilavesi buna örnek verilebilir.



Meyve suyu konsantresi, gerekli olduğu zaman meyve suyu üretiminde kullanılmaktadır. Bu kullanım sırasında konsantreye, sadece daha önce buharlaştırılmış suya eşit miktarda su ilave edilir. Böylece meyve suyu, konsantre edilmeden önceki haline dönüşmüş olur. İlave edilen su, özellikle duyusal, mikrobiyolojik ve kimyasal bakımdan uygun özelliklerde ve ‘İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğe’ uygun niteliktedir. Etiket üzerinde ‘su ilavesi’ ibaresi, işte bu nedenle belirtilmektedir. Uçurulan su tekrar %13 suda çözünür kuru madde düzeyine kadar su ile seyreltilerek, meyve suyu olarak tüketilebilir.  



Nektarlara eklenmesine izin verilen şeker miktarı ve minimum meyve oranı yasal olarak Türk Gıda Kodeksi tarafından belirlenir. Meyve nektarı meyve oranları, meyvesine göre farklılık gösterdiği için %25-99 arasında ifade edilir.



Meyve suyunun bozulmasını sağlayan etken, küf ve mayalardan oluşan mikroorganizmalardır. Bu mikroorganizmalar bertaraf edilmediği takdirde, meyve suyu ve diğer içecekler doğal olarak birkaç saatte; buzdolabında saklanırsa 2-3 gün içinde bozulurlar. Meyve suyu veya meyve nektarının hiçbirisinde kesinlikle Koruyucu Madde yoktur. Mikroorganizmaların etkisiz hale getirilmesi, ‘pastörizasyon/sterilizasyon’ işlemiyle gerçekleştirilmektedir. Ambalaja konulmak suretiyle de ürünün havayla teması kesilmekte ve böylece mikroorganizmalar etkisiz hale getirilmektedir. Meyve suyu ambalajı açıldığı anda havayla temas başladığı için, kısa sürede bozulma başlar. Buzdolabında muhafaza şartıyla 2 gün içinde tüketilmesi uygundur.



Meyve suyu ve meyve nektarının farklı tatta olması, meyvenin yetiştirildiği iklim ve toprağın farklı ve meyve çeşidinin farklı olmasından kaynaklanmaktadır.



Her meyve suyunun, içerisinde bulunan meyvelere göre sağladıkları faydalar da değişiklik gösterir. Bu meyvelerin farklı noktalarda yararlı oldukları şeklinde yorumlanmalıdır. Bazı meyve sularının antioksidan kapasitesi diğerlerinden daha yüksektir. Bunların başında vişne, üzüm ve nar suyu yer almaktadır. Ancak her meyve suyunun antioksidan bileşiği ve etkisi farklılık göstermektedir. Söz konusu mineral ve vitaminlerin dağılımları da meyve suları arasında farklılık gösterir. Burada önemli olan, meyve suyu satın alırken içeriğindeki vitamin ve mineral bileşiklerinin, etiketi okuyarak seçim yapılması önerilmektedir.



Türk tüketicisinin en fazla tükettiği meyve suyu şeftali nektarıdır. Şeftali nektarını sırasıyla, vişne ve kayısı nektarı takip etmektedir. %100 meyve sularında en çok karışık ya da çoklu olarak tanımlanan ürünler ile elma, portakal ve nar suları tüketilmektedir.



Meyve suyu ambalajları üzerindeki etikette, üretici firma, içerik bilgileri, parti numarası, net miktarı ve son kullanma tarihi gibi birçok bilgiye yer verilir. Tüm bu bilgilerin dikkatle okunması gerekir. Ancak özellikle gıdanın yasal olması, güvenliği ve gerçekliği konusunda bilgi veren kayıt numarası, raf ömrü ve meyve oranı hakkında verilen bilgiler okunmalıdır. Bu bilgilerin yer almadığı ambalajlı meyve suları asla tercih edilmemelidir.



- Su miktarının yüksek olması   - Potasyum, magnezyum vb. minerallerin deposu olması   - Vitamin yüklü olması (A, C, E, folik asit vb.)   - Polifenol, karoten, antosiyanin vb. bileşikler sayesinde antioksidan özelliğinin bulunması - Şeker miktarının düşük olması - Sıvının enerjiye hızlıca dönüşmesi ve buna karşılık yağ içermemesi Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yukarıdaki nedenlerle günde en az beş bardak meyve ve sebze sularının tüketilmesini öneriyor. Meyve suyu; - Ölçülü kalori sağlar.   - Bağışıklık sistemini güçlendirir.   - Kanser ve kalp hastalıklarından korumaya yardımcı olur.   - Kan basıncını dengede tutar.   - Sinir sistemini güçlendirir.   - Kas sistemini sağlamlaştırmaya yardımcı olur.   - Cildin düzgünlüğünü ve esnekliğini sağlar.   - Akşam yorgunluğu ve gerilimini atmaya yardımcı olur.   - Yaşlanmayı geciktirir.



Dişlerde çürüğe yol açan etkenler, flor eksikliği ile ağız ve diş hijyeni eksikliğidir. Eğer bu iki konuya özen gösteriliyor ve düzenli olarak diş fırçalanıyorsa, herhangi bir gıdanın, özellikle sıvı gıdanın diş çürüklüğüne neden olması olasılığı çok sınırlıdır.



Meyve suyu ve meyve nektarları boya maddesi içermemektedir.



Meyve suyu, sağladığı kalori de meyve ile aynı ölçüdedir. Meyve suları ayrıca, vitamin, mineral ve antioksidan yönünden zengin bir gıda maddesidir. Meyve suyu ve meyve nektarlarının aşırı kalori vermesi söz konusu değildir. Enerji ihtiyacı olan çocukların sıvı meyve halindeki meyve suyu ve nektarı tüketmelerinin bir sakıncası yoktur.



Meyve suyunda herhangi bir alkol bulunmamaktadır.



Dünya Sağlık Örgütü, günde 5 bardak meyve- sebze sularının tüketilmesini önermektedir. Bunun sağlık, vücut direncinin artırılması ve sindirim sisteminin düzenli çalışması için gerekli olduğunu vurgulamaktadır.



İltihabı azaltır: Meyve suları, vücudu enflamasyondan korumaya ve serbest radikallerin vücudunuz üzerindeki etkisini azaltmaya yardımcı olan bir dizi antioksidan, bileşik içerir. Kalp ve damar sağlığını korur: Antioksidanların, tıkanmış arterlerin erken evrelerine yol açabilen serbest radikal hasarını azaltmaya yardımcı olduğu da gösterilmiştir. Bu şekilde, meyve suları, kardiyovasküler sağlığın korunmasına yardımcı olmak için antioksidan açısından zengin bir diyetin parçası olabilir. Antioksidandır: Antioksidanlar, hücreleri kanser, kalp hastalıkları ve diğer hastalıklarda karşımıza çıkan serbest radikallere karşı korur. Meyve suları antioksidan içeriği yüksek içeceklerdir. Kas kurtarma: Vişne suyu, yoğun antrenmanlardan sonra kasların iyileşmesine yardımcı olma kabiliyetindedir. Yapılan bir çalışmada maraton koşucularına maraton koşusundan 5 gün önce, koşu günü ve 2 gün sonra vişne suyu verildi. Vişne suyu içen koşucu grubunda iltihaplanma, kas hasarı ve oksidatif stres belirteçleri, plasebo grubundan daha iyiydi. Bağışıklık fonksiyonu: C vitamini, portakal suyu da dahil olmak üzere birçok meyve suyunda bulunan bir besindir. C Vitamini güçlü bağ dokusu ve sağlıklı kan damarları için gereklidir. Normal bağışıklık sistemi işlevi için C vitamini de gereklidir. Sindirim sağlığı: Meyve suları bağırsak düzenliliğine yardımcı olur. Doğum kusurlarını önleyin: Ananas suyu folat içerir. Folat hamile insanlar için hayati bir besindir çünkü spina bifida denilen bir doğum kusurunu, omurganın düzgün şekilde oluşmadığı bir nöral tüp kusurunu önlemeye yardımcı olur. Portakal suyu da iyi bir folat kaynağıdır.



Evde sıkılan meyve suyu ile hazır meyve suları arasında besin değeri açısından çok az bir fark bulunmaktadır. Meyve suyu elde edilirken uygulanan durultma sırasında, suyun buharlaştırılması veya mikroorganizmaların öldürülmesi için uygulanan ısıl işlem sırasında ve meyve suyu veya pürenin sıcaklığa maruz kalma süresine bağlı olarak vitamin değerlerinde çok az bir kayıp görülmektedir. Diğer besin öğelerinde bulunan flavonoidlerde ve minerallerde ise herhangi bir kayıp  olmaz.



Satış Kanallarımız
Satış Kanallarımız
Satış Kanallarımız
Satış Kanallarımız
Satış Kanallarımız
Satış Kanallarımız
Satış Kanallarımız
Satış Kanallarımız
Satış Kanallarımız
Satış Kanallarımız
Juss Meyve Suları